Liemenkeittäjä punakaalissa





Hyvää vuoteen 2020 myös LIEMENKEITTÄJÄN keittiöstä!

Kokeilin painovärin tekemistä agar agarin avulla. Keittelin punakaalia mahdollisimman tiiviiksi liemeksi vahvan värin toivossa. Olen lukenut, että punakaalista lähtevä väri on heikohkoa kestoltaan. Haluan kuitenkin testata värejä etenkin papereille. Itse tykkään tehdä kokeiluja uudelleen ja voin sitten vertailla värisävyjä ja kestojakin.

Kaalit niin kauniit

Keitoksiin mieluusti lisäilen suikaleita kankaasta tai pätkiä langoista. 

Kaalit jätin suuriksi paloiksi tällä kertaa. Vettä lisäsin sen verran, että keitos ei pala pohjaan. Pienellä lämmöllä hauduttelua puolisen tuntia riitti. Keitin vielä siivilöinnin jälkeen hetkisen lientä. Lisäsin merisuolaa.
Etikkaa ja suolaa käytän liemissä enemmänkin liemen kestävyyden parantamisen toivossa. Teen paljon erilaisia kokeiluja ja säilytän kyllä nesteet kylmässä.

Tämän punakaali värin voi tehdä ilman suolaa tai etikkaa. Jos haluaa kokeilla leimasinpainantaa, tarvitsee liemi saada kiinteämpään muotoon kuitenkin. Itse kokeilin agar agarin tällä kertaa. Muitakin vaihtoehtoja on.
Riippuen käyttötarkoituksesta liemeen lisätään aineksia. Maalaus-ja painoväri paperille tarvitsee liima-aineen, joka pitää värin leimasimessa ja siirtää sen mukavasti paperille leviämättä liikaa.
Ohjeita selallessani jokaisella "kasviväri
kokilla" on omat reseptit ja mieltymykset.

Siivilänä Käytän välillä harsoputkea. 

Harsoputki on hyvä valutettaessa värikasvi massaa. Kaali menee vähän mössöksi keitettäessä. Loput värit voi puristella käsin kasveista.
Narusidos pussin alapäässä auttaa pussin tyhjentämistä ja pesua, kestävä ja pestävä. Harsoputkea löysin kiepparilta Hämeenlinnasta vuosia sitten. Askartelukaupoissa olen myös nähnyt eri kokoista harsoputkea.
Reilumpi pussi on tosin parempi suurille aineksille, kuten varvut ja kuoret. Pussin voi ommella vanhasta valoverhosta, harsomaisista kankaista, lakanasta jne.




Testasin hyytelöitynyttä painoväriä kasvivärjäysmuistiooni. Huokoinen paperi imi hyvin kuvion itseensä. Testasin myös kovemman ja paksumman paperin (alemmassa kuvassa).


Kuvioita eri väreillä (punakaali ja karpalo)

Karpaloista tein väriä, koska keittiöltä jäi perskeitä joululta. Säilyivät hyvin kylmässä. Karpalo sakeni melkein hyytelöksi keitettäessä. Etikka ja suola auttoivat ehkä asiaa.

Lasten kanssa maalaillessa voi tehdä tavallisen mehukeiton tai kiisselin eri jauhoilla. Allergia-asiat, yliherkkyydet on muistettava huomioida. Paljon on vaihtoehtoja tänä päivänä valintoihin. 

Ilta venyi yölle, kun innostus iski. Ajankulku unohtui, matkasin flowssa. Huisia ja antoisaa. Kaali ja marjat kuljettivat päivän taide polulla, joka jatkuikin yölle. Luonto eri tavoin avaa aisteja retkeilijälle.

Lisää retkiä, lisää antoisia hetkiä.
Kuunnellaan kun kuljetaan,
tunnustellaan, aistitaan,
silmät hetkeksi suljetaan.



Kiitos kun kurkkasit ja hyvää tulevaa viikkoa 🤗

#LIEMENKEITTÄJÄ retkeilee taas seuraavalla kerralla!



Kommentit

Suositut tekstit