Inkivääriä juomaksi ja kurkuma kasvivärjäykseen


Terveyspostaus liemenkeittäjältä

Koetan saada takaisin hyvän mielen juomia ja syötäviä päivittäiseen käyttöön. Välillä tahtotila höllääntyy ja sekaan hiipii helposti monia turhiakin aineksia. Karkit ja suklaat on toistaiseksi jääneet kaupan hyllylle. Omalta kohdaltani huomaan, että se on joko tai asia. Helpompi on olla kokonaan ilman makeisia. Muutenkin sokerin minimointi on huikean hyvä ratkaisu. Olo on parempi.

Inkivääri, josta on tullut hyvä ystäväni, kuuluu päivän juomiin. Joskus raastan sitä myös  aamujugurtin sekaan. Maustamaton jugurtti saa lisäpotkua pirtsakasta inkivääristä. Hyvää, ken tykkää inkiväärin mausta. kaupasta on saatavana valmista inkivääri shottia eri makuisina versioina. Sekin on hyvää, mutta sokerilisä jää pois, kun tekee itse oman sekoituksen.  

Itse keitän kuoritun inkiväärin palasia joitakin minuutteja vedessä ja kaadan lasikanuun jäähtymään. Ohjeita on varmasti monia. Säilytän jääkaapissa lientä. Mittoja en käytä. Liemen tuntuessa suussa polttavalle laimennan sitä vedellä. Tämä ei ole niinkään janojuoma, vaan lisä, joka ainakin laittaa nesteet kiertoon, auttaa tulehduksiin ja lämmittää tulisuudellaan. Itselläni on nivelkipuja ja olen huomannut selkeän yhteyden inkiväärin helpottavaan vaikutukseen kehossa. Keittelin satsin juomaa ja aloitin aamun hörpyllä. Suosittelen lämpimästi.

Kurkuma väriliemeksi

Tämä inkiväärin sukulainen on hieman harvemmin käyttämäni mauste. Joskus lisäilin sitäkin juomaan ja vokkeihin tai keittoihin lisämauksi. On jäänyt unholaan pidemmäksi aikaa. Saattaa olla, että mauste on tulossa takaisin kokeiluun. 

Aloitin varovasti...värikokeilulla. 😉
Johonkin sipuliliemeen olen tainnut aiemmin tätä lisätä, mutta nyt kokeilin uudelleen. Laitoin kurkumajauhetta ja muutamat punasipulin kuoret kiehumaan veteen. Keitin kaksi lientä, koska väriä tuntui jäävän suodatinpaperiin paljon. 

Kauniit väriainekset luonnosta




Jälkimmäiseen liemeen lisäsin myös kangassuikaleet kiehumaan hetkeksi. Jätin ne yöski lepäämään liemeen. 

1.punertava liemi ja 2.keltaisempi värjäysliemi





Kasvivärisoppaa värikäyttöön

Ensimmäiseen punertavaan liemeen vatkasin paksunnosaineen aamua varten. Aineen pitää tekeytyä ennen käyttöä. Kankaat saivat jäädä toiseen liemeen yöksi tekeytymään myös. 

Aiemman punajuurivärin sakeutin myös. 

Punajuuriväri ja paksunnosaineen sekoitus

kokeilin värejä painamalla paperiin ja kankaalle. jatkoin myös aiemmin aloittamaani kangasmandalaa.
kurkumaväri jäi hassun miedoksi ja sävy olikin aivan eri kuin kankaalle tullut keltainen. hieman harmitti, mutta kokeilen painovärin tekoa uudelleen. Jätän punasipulinkuoret pois liemestä. 



Punakaalivärillä painamista
 Mandalaan testasin värejä eri tavoin. Yläpuolen kuvassa leimailen puukepillä. Aiempi rusehtava raita on kurkuma-punakaaliväriä. Punakaaliväri oti hyvin kankaalle. Värit jäävät tekeytymään pidemmäksi aikaa. Tämä kangas on aluksi käsitelty soijalla. Se auttaa värien kiinnittymisessä. Kangas täytyy myös höyryttää lopuksi. 

Painovärikokeiluja leimaillen ja siveltimellä tehden paperille.

Kasvivärimandala
Lopuksi laitan kuvaa ihanista erikoisen voimakkaan keltaisista kankaista. Molemmat palat ovat puuvillaa. Kapeampi kangas on esikäsitelty soijalla aiemmin syksyllä. Käyttöä on jo kankaille. Teen lisää koruja kotisivulle.



Kurkuman keltaista kangasta

Kokeiluja kankaille. Väreinä ovat kurkuma,punakaali ja punajuuri.
Leimasinkuvion jälki tuli terävästi esiin kankaalla. Paperille syntyy aivan omanlaisensa jälki, joka on pehmeämpi ja utuinen. Erilaisilla painopohjilla saa aikaan mitä erilaisimpia ilmeitä kuviin. Tämä on mielenkiintoista!






Paperille painettu sulkakuvio kahdesti samalla kertaa.

Reilulla värillä painetut kuviot.

Kankaalla kuvioita

Tarvikkeita painantaan

Väriharmoniaa

Kuvakoosteen myötä toivottelen hyvää alkanutta viikkoa kaikille. Itse jatkan kurkuman kanssa värikokeiluja. Haluan tehdä painovärin, joka olisi enemmän keltainen ja sitten saan uuden sulkavärin kokoelmaani. Kivaa!

Kommentit

Suositut tekstit