Sulkakuviot ja kaseiiniliiman teko.

Ensin en pitänyt siitä,
oli liian rouhea, rösöinen, yksinkertainen.

Se jäi kuitenkin mieleen,
ajatusten sopukoihin, kuviksi ja muodoiksi.

Kaivoin se jälleen pinon pohjalta,
katselin, pyörittelin.
Tein kokeiluja väreillä,
kankaalle, paperille, pahville.

Tykästyin kuitenkin, sittenkin,
ihan paljon innostuin.
Pieni sulkakuvio, laatta, leimasin,
tekemäni haituvainen, hahtuvainen.

Kuvion toistaa uudelleen, tavallaan.
Näyttäytyy nyt keveänä, kestävänä, vahvana,
samaan aikaan.

Pidän siitä!
-Mary I-



Ruskealle pakkauspaperille painetut ja tehdyt tuotepussit kokeilussa.

Pussukoita myytäville koruille 

Tämä projekti kulkee mukana ja varmasti myös muuntuu matkalla. Olen etsimässä mieluisaa tuotepussia paperisena ja itse painettuna tietenkin. Pienenmpiin määriin voin tehdä nämä sievät pussit itse. Suuremmassa mittakaavassa asia voi olla toisin.

Tällä hetkellä kevään koruille on valmistumassa kirjansivupussit, joihin painan sulkakuviota tekemilläni luonnonväreillä. Kokeilen eri sävyjä. Kuvio voi olla hentoisen vaalea tai vahvempi erottuva. On ihanaa, kun pussipinossa ei ole kahta samanlaista. Jokainen on varmasti erilainen.

Voin kertoa, että tämä on huisia hommaa! On erilaisia työvaiheita, paljon kokeiluja, luonnossa oloa, kädentaitojen harjaannuttamista, soveltamista ja paljon muuta. Parasta on tämä kaikki yhdessä, taidetyöskentely mielikuvituksen siivillä.

Nyt vaan myytävät sitten pussiin. Siispä keitokset kiehumaan, polkuSingeri laulamaan ja reuse kankaat valmistumaan koruiksi! 




Kirjansivusta tehty paperipussi on suosikkini. Testasin myös kotitekoista liimaa keittiön aineksista. Aika huisia! Liimasin sillä koe-erän näitä samaisia pusseja.



Kaseiiniliimaa paperille


Etsin erilaisia vaihtoehtoja paperipussien saumojen liimaukseen. Googlasin "maitoliiman teko" ja sain useita linkkejä aiheeseen.
Maitoliiman eli kaseiiniliiman tein tällä kokeilukerralla maitojauheesta, koska sitä oli valmiiksi sekoitettuna kannussa. Oli jäänyt leivonnasta ylimääräiseksi. Määrä oli noin 2dl. Lämmitin maitoa niin, että se tuntui hieman lämpimälle kädessä. Ohjeissa mainitaan 37-40 astetta sopivaksi lämpötilaksi. Lämpimään liemeen lisätään loraus etikkaa, joka hetken odottelun jälkeen "herauttaa" liemen "kökkäreiseksi". Hyvä niin, koska kökkäreliemi suodatetaan harson tai suodatinpussin läpi ja kökkäreet otetaan talteen. Kökkareet eli kaseiini (maidon proteiini) sekoitetaan ruokasoodan ja vesitilkan kanssa lopuksi ja siitä syntyy liima-ainesta. Tarkempia ohjeita voi googlailla, koska omani on suunta antava. 

Maito-etikkaliemi valumassa harson läpi. Liimaan käytetään harsoon jäävä massa.


Valmis liimamassa, johon on sekoitettu ruokasooda ja vesitilkka.


Liima sai olla hetkisen. Sitten aloin kokeilla paperipussien liimaamista. Aluksi ajattelin liiman olevan heikkoa, koska pussit eivät oikein liimmaantuneet. Maltti on valttia ja myähemmin liima toimi paremin. Saumojen annoin kuivua hyvin ja liitoksesta tuli pitävä, jopa hieman kova. Pusseissa se ei haitannut minua. 

Kokeilen uudelleen, mutta teen seuraavaksi rasvattomalla maidolla. Ohjeessa oli mainittu rasvattoman maidon toimivan parhaiten. 

Huomioitavaa tässä kotitekoisessa kaseiiniliimassa on se, että tämä on eläinperäistä ja voi pilaantua. Liiman käyttöikä on lyhyt, vain pari päivää. Säilytys myös viileässä pilaantumisen vuoski. Sama juttu on luuliimoilla. 




Kommentit

Suositut tekstit